Deze informatie is bedoeld voor mensen die een fret hebben gevonden en niet bekend zijn met fretten en niet goed weten wat ze dan moeten doen.
Onderzoek daarna het fretje. Is het diertje gezond? Voor particulieren: Bel de dierenambulance om het diertje op te komen halen of te vangen of neem contact op met een van de op deze website genoemde opvangadressen. Fretten zijn over het algemeen vriendelijke dieren die niemand kwaad zullen doen. Ze kunnen wat bijterig zijn doordat ze door hun zwerftocht hongerig zijn geworden. Pak daarom een onbekende loslopende fret niet met een blote hand op. Gebruik een ( fleece) handschoen totdat u zeker van bent dat het fretje op zijn gemak is.
Dat wil zeggen:
- Het diertje is levendig (alert)
- Het beestje voelt warm aan.
- Het kan het goed lopen (niet wankel of kreupel)
- Het heeft het een goede voedingstoestand (geen ribben of heupjes zichtbaar)
- Het heeft geen een wonden of afwijkende plekken op de huid, ogen, oren, staart of voetzooltjes.
- Het heeft geen parasieten (vlooien of teken)
- Het heeft geen diarree (schone staart/anus)
Is dit allemaal het geval:
Dan kunt u hem veilig huisvesten in een kooi waar het fretje niet kan uitbreken (en daar zijn fretten altijd heel slim in) en voorzien van vers drinkwater en liefst frettenbrokjes maar kattenbrokjes voldoen ook bij de eerste opvang (geen honden- of konijnenvoer of melk!)
Fretten doen hun behoefte op een kattenbak, dus een laag bak met kattenbak vulling plaatsen. Als bodembedekking geen strooisel of hooi maar gewoon kaal laten of een laagje kranten. En een doosje met een dekentje om in te slapen.
Breng de fret zo snel mogelijk naar een gespecialiseerde opvang waar ze hem de juiste verzorging kunnen geven en op hun gemak kunnen stellen. De opvang zal de fret 14 dagen in huis houden zodat het baasje zich kan melden. Vaak zijn deze opvangadressen niet in de directe omgeving maar uit ervaring weten wij dat een goed frettenbaasje geen bezwaar heeft om zijn eigen fret op te halen in een opvang waar hij ook de juiste verzorging heeft gehad. Ook al moeten ze daar verder voor reizen.
Wanneer is er medische hulp nodig:
Het fretje is slap, mager of kan niet goed lopen
In de natuur losgelaten fretten kunnen niet voldoende voedsel vinden en verhongeren snel (met hun snelle stofwisseling). Hierdoor kunnen ze als ze gevonden zijn vermagerd zijn en nogal bijten maar als hun buikje weer gevuld is dan is dit in de meeste gevallen snel voorbij.
Eerste hulp: huisvesten met een kruik en voeren met Convalescence Support, (bij elke dierenarts verkrijgbaar) deze melkpoeder aanmaken met wat water tot een dikte van dunne yoghurt. Dan binnen 24 uur veterinaire hulp zoeken of naar een frettenopvang brengen.
Bij uitdrogen is infuus noodzakelijk.
Duidelijke verwondingen zichtbaar, pootje gebroken, beschadigde huid of met korsten
Medische hulp is met spoed noodzakelijk, dezelfde dag nog. Indien het fretje niet direct naar een frettenopvang kan de dichtsbijzijnde gezelschapsdierenarts zoeken voor eerste hulp, eventueel na telefonisch overleg voor adviezen met een frettenopvang.
Duidelijke parasitaire infectie, meestal gaat het om teken
Dieren kunnen helemaal vol zitten (bloemkooloren) en daardoor veel bloed verliezen. De beste en snelste oplossing is om ze er één voor één af te halen met een pincet of tekentang, eventueel na sedatie door een dierenarts (veilig ook bij slechte dieren: 0.1 ml domitor/kg fret, weer wakker maken met 0.05ml antisedan/kg fret (dit ter info van de dierenarts die misschien nog nooit een fret in handen heeft gehad) .
Soms lukt het om de teken te verwijderen, eventueel in etappes, onder het nuttigen van een papje van Convalescence Support (Walthampapje)
Vlooien moeten behandeld worden met een insecticide (bv stronghold of advocate voor kittens waarmee gelijk eventueel oormijt behandeld wordt)
Diarree
Dit kan snel ernstige gevolgen hebben. Er zijn vele oorzaken die door een frettendierenarts uitgezocht moeten worden. Fretten die een dag niet gegeten hebben krijgen ook groenige (door niet omgezette galkleurstoffen) diarree, die echter snel overgaat binnen een aantal uren als het fretje weer goed eet!